Административно Дело
241 от 2012 г.
Предмет: Други административни дела
Жалбоподател: БАЛКАН АД ПРЕДСТАВЛЯВАНО ОТ ПЛАМЕН БОЧЕВ ВАСИЛЕВ
Ответник: ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ ПРИ ОБЩИНА ЛОВЕЧ
Съдия Председател и докладчик: ДИМИТРИНА В. ПАВЛОВА


Решение по Административно дело 241/2012г.

РЕШЕНИЕ №

гр. Ловеч, 28.12.2012 година

                                        

                                              В ИМЕТО НА НАРОДА

 

       ЛОВЕШКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, четвърти административен състав на четвърти декември две хиляди и дванадесета година в публично заседание в следния състав:

 

                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ДИМИТРИНА ПАВЛОВА

 

при участието на секретар: Д.Н., като разгледа  докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ адм. дело241 по описа за 2012 година на Ловешкия административен съд и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе съобрази:

             Производството е по реда на чл.156 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/, във връзка с чл.9б от Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/.

   Административното дело е образувано по жалба на търговско дружество “Балкан” АД, със седалище и адрес на управление: гр.Ловеч, област Ловеч, бул. “Мизия” №1, ЕИК 820194079, представлявано от Пламен Бочев Василев, ЕГН: **********, подадена срещу Акт за установяване на задължения за такса битови отпадъци №АУ000332 от 25.07.2012г. на орган по приходите – старши счетоводител в Дирекция „МДТ” при Община Ловеч, само в частта, с която за периода от 01.01.2011г. до 30.11.2011г. на основание чл.107 ал.3 от ДОПК във връзка с чл.9б чл.62 чл.64 и чл.66 от ЗМДТ и чл.14 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Ловеч и въз основа на декларация по чл.14 ал.1 от ЗМДТ с вх.№041800627/29.03.2011г. за имот в гр. Ловеч, бул. “Мизия” №1 е установено задължение на „Балкан” АД за такса битови отпадъци по чл.66 ал.1 т.4 от ЗМДТ за компонента „Поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населеното място” в размер на 3 946,21 лева и лихва за просрочие в размер на 139,05 лева, изчислена към 23.07.2012г.

             Релевираните  в жалбата оплаквания са за незаконосъобразност на оспорваното решение като издадено в нарушение на закона и при съществени нарушения на процесуалните правила, с аргументи че имотът не попада в район, в който посочената в акта услуга се извършва реално и начислената лихва по т.6 от акта е определена общо, а не по перата на посочените в акта задължения. В жалбата се твърди, че до процесния имот с кадастрален № 43952.502.1029 няма никакъв обществен достъп и той не граничи с територия на община Ловеч, предназначена за обществено ползване, а териториите около този имот са частни и услугата поддържане чистотата на териториите за обществено ползване реално не се предоставя от общината, поради което за него не се дължи начислената по реда на чл.66 ал.1 т.4 от ЗМДТ такса. Твърди се още, че имотът не попада в район, в който посочената в акта услуга се извършва реално, тъй като в него няма как да навлезе почистващата техника на община Ловеч. По подробно изложени в жалбата доводи в тази насока моли съда да го отмени.  

             В съдебно заседание оспорващото дружество се представлява от упълномощения адвокат, който поддържа жалбата и по същество на изложените в нея основания. Ангажира писмени и гласни доказателства, и съдебно-техническа експертизи. В представени писмени бележки претендира присъждане на разноски по делото.

  Ответникът по делото Директора на дирекция “Местни данъци и такси” при Община Ловеч, чрез процесуалния си представител, в съдебно заседание и в представена писмена защита оспорва жалбата като неоснователна, и моли за отхвърлянето й. Представя административната преписка по оспорването.Ангажира допълнителни доказателства и съдебно-икономическа. Претендира присъждане на разноските по делото.  

              Съдът, след като обсъди събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

              Жалбата е подадена в законоустановения 14 дневен срок по чл.156 ал.1 от ДОПК. Видно от данните по делото оспореното Решение №16 от 06.08.2012 г. на Директор Дирекция “Местни данъци и такси” при Община Ловеч, област Ловеч, с което е потвърден Акт за установяване на задължение за такса битови отпадъци /АУЗТБО/ 000332 от 25.07.2012 г. издаден от старши счетоводител в същата дирекция е връчен на жалбоподателя на 31.07.2012 г., а жалбата е депозирана на 20.08.2012 г. и заведена в деловодството на Община Ловеч с регистрационен Р – 70 00 – 656. Търговското дружество „Балкан” АД е адресат на разпоредените с административния акт правни последици, които засягат неблагоприятно неговата правна сфера. Оспорваният акт за установяване на задължение по декларация за Такса битови отпадъци в процесната част е от категорията констативни индивидуални административни актове, тъй като с него не се създават за пръв път задължения за проверяваното лице, а се констатират вече възникнали задължения за проверявания период. След като с акта се вменяват на определено лице определени /парични/ задължения, които подлежат и на принудително изпълнение, последният се явява адресат на акта и като такъв-засегнат от същия е надлежно легитимиран да го обжалва.

     Процесния АУЗТБО № 332/25.07.2012 г. е пре